کشفیات خیره کننده در خاور نزدیک و پیشرفت های بزرگ در مطالعه تمدن های پیشاتاریخی اروپا، و بویژه یونان، به نظر می رسد که لحظه مناسب را برای انجام پژوهشی نو در زمینه مساله بسیار گیرای سرچشمه و پراکندگی آن زبانهایی فراهم آورده باشد که ما اروپاییان همچون یونانیان، رومیان، هندوهای باستان وارث آنها به شمار می رویم. به بیان دقیق تر، تاکنون هیچ برسی کاملی در باره مساله آریایی ها در طی بیست و پنج سال گذشته به زبان انگلیسی انتشار نیافته است، اما در همین دوره، از سرچشمه های مینوسی تمدن پیشا_ هلنی یونان، حضور فرمانروایان آریایی در بین النهرین تا سده پانزدهم پیش از میلاد و وجود یک عنصر هندو_ اروپایی در زبان حِتی ها پرده برداشته شده است.
اما مسیری که من برگزیده ام در میان انبوهی از مسائل و مشکلات قرار گرفته است. زبان شناسان، یک صدا گله کنان خواهند گفت که اصطلاح آریایی غیر علمی است. البته می دانم که فقط هندی ها و ایرانی ها خود را عملا آریایی نامیده اند. اما اگر قرار باشد اصطلاح آریایی را به هندو-ایرانی ها محدود کنیم در آن صورت برای اشاره به نیاکان زبان شناختی سلت ها، توتون ها، رومی ها، هلنی ها و هندوها باید از چه اصطلاحی بهره گرفت؟ اصطلاح هندو_ اروپایی، امروزه که زبان سانسکریت هندی دیگر شرقی ترین عضو این خانواده شناخته شده زبانی به شمار نمی رود، دست وپاگیر است و حتی نمی تواند مدعی علمی بودن باشد. اصطلاح ویروها که توسط “دکتر جایلز” ابداع شده است به همین شکلی که نوشته می شود، به قدری ناخوش آیند است که منتقدان کتاب برآن خندیده و آن را یکسره به دور انداخته اند. از طرف دیگر اصطلاح آریایی این امتیاز را دارد که اصطلاحی کوتاه و آشنا است. به همین دلیل، پیشنهاد می کنم که آن را خیلی عادی و به معنی سنتی اش حفظ کنیم.
دوم آنکه نظرات ابراز شده در باره چندین مساله حیاتی در حال حاضر دستخوش تغییر دایم اند. این نظرات ممکن است در هر زمانی بر اثر کشفیات تازه ای که هر روزه از هند و کاپادوکیا به گوش می رسد تحولی انقلابی پیدا کنند. با این حال، درست همین فعالیت است که هرگونه تلاش برای روشن کردن کل مساله را بلافاصله ضروری می گرداند. نشستن به انتظار رمز گشایی از تمام بایگانی های حِتی ها و حفاری تک تک تپه های دره رود سند بر چیزی جز ترس دلالت ندارد. با این حال عدم قطعیت غالب بر این عرصه ها، بیان و تشریح نسبتا کامل مدارک را ضروری می گرداند. چنین تلاشی در فصل های دوم و سوم به عمل آمده است.