شما اینجا هستید
-
معمای هابرماس
یورگن هابرماس به نسل دوم نظریه پردازان مکتب فرانکفورت تعلق دارد. او بیش از پنج دهه به نوشتن مشغول بوده و همچنان نیز هیچ نشانه ای از سکون در وی دیده نمی شود. اگر کل آثار هابرماس بر محور یک ایده مرکزی طرح شده باشد، آن، ایدة کاربرد عمومی خرد است. ویژگی آثار هابرماس دشوارخوانی و سخت یابی آنهاست و جالب آنکه زبان و ارتباطات، در آثار او، موقعیتی مرکزی دارند و این زبان و ارتباطات است که ما را در مقام انسان تعریف می کند. تاکید بر بین الاذهانی بودن را در نظریه او راجع به حوزه عمومی، نظریاتش در مورد زبان و ارتباطات، مثل نظریه کنش ارتباطی و عقلانیت، اخلاق گفتمان و نظریه دموکراسی مشورتی می توان مشاهده کرد. معمای هابرماس تلاشی است در جهت گشودن راه ارتباط با فیلسوفی که عمارت اندیشه اش را بر سنگ بنای ارتباط استوار کرده است.ریال,۱,۸۰۰,۰۰۰ریال,۱,۸۰۰,۰۰۰addtocart
-
مشخصات کتابشابک :۹۷۸۶۰۰۸۰۰۴۵۲۳تعداد صفحات : ۰شماره چاپ : ۱قطع : رقعيمرور کتاب
این کتاب مهمترین موضوعات مطرح شده در آثار هابرماس و نیز مهمترین جنبه های آن موضوعات را در بر می گیرد. در فصل اول، دیدگاه هابرماس در برابر سایر نظریه پردازان مکتب انتقادی بررسی می شود. هابرماس به نسل دوم نظریه پردازان انتقادی مکتب فرانکفورت تعلق دارد و در این فصل آثار وی در تقابل با نظریه پردازان نسل اول این مکتب، علیالخصوص آدورنو و هورکهایمر، بررسی می شود.
لاسه توماسن، نویسنده کتاب در فصل دوم، به معرفی نوشته های هابرماس در باب حوزه عمومی می پردازد و ایده استفاده عمومی از خرد و باور هابرماس درباره این ایده را بررسی می کند. فصل سوم کتاب بر نظریه کنش ارتباطی متمرکز است. در این فصل، ایده های اصلی این نظریه بیان خواهند گشت. در فصل چهارم، نظریه اعتبار هابرماس، از جمله اعتبار هنجارهای اجتماعی تبیین می شود. و این موضوع مشخص خواهد شد که هابرماس اعتبار را امری استدلالی در نظر می گیرد. ایده مرکزی فصل پنجم این است که قانون هنگامی مشروعیت می یابد که مخاطبان آن همان مولفانش باشند. بنابراین، ایده مرکزی همان خود مختاری یا خود قانونگذاری است، البته این امر باید عقلانی باشد و مشورت عنصر مرکزی آن دانسته شود. در فصل ششم موضوعاتی بررسی خواهند شد که از اواسط دهه ۱۹۹۰ به مرکز توجه هابرماس آمده اند. نخستین مسئله به دولت ملت مربوط می شود. موضوع دوم، نقش مذهب در جوامع معاصر است و نهایتا موضوع سوم چالش های ناشی از تکنولوژی های جدید ژنتیکی برای فهم ما از انسان خود مختار خواهد بود.
نگاه ناشراندیشه هابرماس، این وارث مکتب فرانکفورت، در حقیقت نظریهای اجتماعی است که بن مایه های نیرومند فلسفی آن را حمایت می کند. به همین خاطر، خواندن آثار هابرماس و درک و دریافت آنها، چنان که باید و شاید، بسیار دشوار است. لاسه توماسن در کتاب خود خطر کرده و به دل این هزارتوی پیچ در پیچ زده است، اندیشه ای که بن مایه های قوی تفکر آلمانی، دیدگاه نقادانه فرانکفورتی ها و جهان پیچیده معاصر آن را غنی و پرورده ساخته است. لاسه توماسن با زبانی سلیس و روان، مخاطبش را به سلامت از این ورطه تودرتو عبور می دهد.
افزودن دیدگاه جدید