شما اینجا هستید
-
گفتارهایی در معرفت شناسی علم اقتصاد
این کتاب درباره «معرفتشناسی» در معنای عام آن و با تاکید بر معرفتشناسي علم اقتصاد نوشته شده است. به نوشته مولف، معرفت شناسی به طور کلی ناظر بر مطالعه شرايط حصول و شكلگيري معرفتهاي معتبر است و کارش پاسخ دادن به این پرسش است که علوم مختلف چگونه ممكن هستند؟ منظور از معتبر، اشاره به اعتبار صوری به معنی منطقي كلمه (انسجام منطقي) و نيز اعتبار شرايط حصول ناظر بر مسايل مختلف واقعي است. اصطلاح حصول، حاكي از آن است كه معرفت نوعي جريان است بين ذهن شناسنده و موضوع شناخت.ریال,۲,۵۰۰,۰۰۰ریال,۲,۵۰۰,۰۰۰addtocart
-
مشخصات کتابشابک :۹۷۸۶۰۰۸۰۰۴۷۷۶تعداد صفحات : ۲۹۶شماره چاپ : ۱قطع : رقعيمرور کتاب
پژوهش در مباني مفهومي علم، با ملاحظه رابطه میان ذهن شناسنده و موضوع شناخت، شاخه ای از معارف جدید است که اصطلاحا به آن معرفتشناسی میگویند. علم جديد ثمره رويكرد تعقلي خاصي است كه ریشههای آن به قرون وسطای متاخر در اروپا برمیگردد و در اصطلاح فلسفي به آن نوميناليسم گفته میشود. نوميناليسم اساسا تفكري فرضيهاي است و در مقابل رویکرد ذاتگرايانه قرار دارد كه خصلت غالب انديشه نظری كهن را تشكيل ميدهد. شيوه تعقل نوميناليستي با تحليل رابطه ميان ذهن شناسنده و موضوع شناخت آغاز ميگردد، از اين رو در اساس رويكردي معرفتشناختي است. علم اقتصاد همانند ساير علوم جديد، در بستر این تفكر نوین به وجود آمده است و اگر مجموعه به هم پيوسته دانش اقتصادي را در بيرون از اين نوع انديشه مورد بررسي قرار دهيم، بخش بزرگي از آن معنای خود را از دست ميدهد. اما اگر توجه كنيم كه اقتصاد در مقام علم اجتماعي، كردار انسان در روابط میان افراد را مورد بررسي قرار ميدهد و كردار انسان نهایتا تابعي از شيوه تفكر او است، پي خواهيم برد كه رابطه ميان تعقل نوميناليستي و علم اقتصاد رابطه ای چندلایه است كه در نگاه اول به نظر نميآيد. برخلاف تصور رايج، موضوع علم اقتصاد، روابط «اقتصادي» يا «توليد و توزيع» در هر جامعهاي نيست، بلكه نظمهاي ناشی از كردار انسان در جامعه مبتنی بر برخی ارزشهاي فردگرايانه (مالکیت خصوصی و مبادله داوطلبانه) است، ارزشهایی که به نوبه خود محصول نوعی تفکر فلسفی است. به سخن ديگر، تفکر جدید نوميناليستی که از قرون وسطای متاخر در اروپا شکل گرفت تنها رويكرد يا روش پژوهش علوم جدید از جمله علم اقتصاد نيست، بلكه در معناي وسيع آن، شرط تشكيل نظم يا نظمهای موضوع مورد مطالعه آن نيز هست چرا که علم اقتصاد ناظر بر شناخت روابط مبادلهای میان انسانها در جامعه مبتنی بر ارزشهای فردگرایانه است. غفلت از این نکته مهم سوءتفاهمهاي بسیاری را در خصوص علم اقتصاد ایجاد کرده است.
نگاه ناشریکی از کاستی های اساسی دانش در ایران، فقدان انسجام میان اجزای معرفت است. بسیاری که خود گمان میکنند طرفدار اقتصاد آزاد و اندیشه آزادی اند، هنگام سخن گفتن، مروج آموزه های دولتی و اقتصاد سوسیالیستی اند و بر عکس، مطالبات بسیاری از سوسیالیستها مطالبات آزادیخواهانه و معطوف به بازار آزاد است. علت این تناقض ها و ناسازگاری ها، عمدتا فقدان دانش سازمان یافته است. کتاب معرفت شناسی علم اقتصاد، تلاشی است برای نشان دادن ناسازگاری های تفکر و نشان دادن اسلوب اندیشیدن سازگار و منسجم.
کتاب های از این نویسنده
-
موسی غنی نژادریال,۲,۰۰۰,۰۰۰
-
موسی غنی نژادریال,۵۰۰,۰۰۰
-
موسی غنی نژادریال,۲,۰۰۰,۰۰۰
-
موسی غنی نژادریال,۳,۰۰۰,۰۰۰
-
موسی غنی نژادریال,۵,۰۰۰,۰۰۰فروخته شده
دیدگاهها
ناشناس
۰۳/۱۵/۱۳۹۷ - ۱۶:۴۹
پیوند ثابت
رضا
افزودن دیدگاه جدید